Jag deltar i Septemberrundan den 26-29 september på Olseröds konsthall med figurinen Elsa Grave, som var författare, poet och målare, 1918 - 2003, uppväxt i Gunnarstorp i norra Skåne. Hon var en av Sveriges första modernistiska poeter, och publicerade 18 diktsamlingar.
Utställningen Trädgård på ÖSKG:s samlingsutställning på Tjörnedalagården pågår tom 25 augusti.
oskg.se>>
Jag medverkar med dessa verk:
Bridge over troubled water 1 och 2, diptyk,tusch på papper.
Porslinsfiguriner, fajanslera, porslinsmålning, tenn. I samarbete med Zolart , Sandåkra.:
Yayoi Kusama och Uti vår hage
Här är lite bilder från Konstrundan på Galleri Råkulle 2024.
De senaste porslinsfigurinerna är bl a Julia Navalnaja.
Nya målningar:
Göran och Babet, akryl/olja på duk, 2024
Damen med hunden, akryl/olja på duk, 2024.
Systrar på andra sidan, akryl/olja på duk, 2024
Litografier:
Familjen, 2023
Utopi och verklighet, 2015
De mindre, stående bilderna kan du klicka för att se i större version.
Systrar på andra sidan
Litografierna Familjen samt Utopi och verklighet.
På Hamburger Kunsthalle pågår just nu fram till 1 april 2024 den mest omfattande utställningen av Caspar David Friedrichs konst på mycket länge med anledning av att han skulle fyllt 250 år i år.
Den kanske mest kända målningen av honom är Vandraren över Dimhavet, målad 1818. Den ses som stark symbol för romantiken, där naturen betraktas i förhållande till människan. Det nyvaknade intresset för friluftsliv och vandringar i svårtillgängliga bergstrakter ger ett djupare perspektiv på livet, där människans litenhet betonas.
Men i ett patriarkalt samhälle var det männen som gav sig ut på dessa äventyr. Min figur Dammsugerskan vill bryta sig ut från hemmets trånga väggar för att också hon söka sig dessa upplevelser av landskapets skönhet. Därför blir hon Vandrerskan (2014, olja på duk) och har släpat med sig sin dammsugare i klättringen upp till bergets topp. Här öppnar sig världen för henne och nu ser även hon hur stor den är. Och så tänker hon:
–
Men så mycket det finns att städa upp!
Författarsamtal med Gittan Jönsson och Kristina Abelli Elander.
Onsdag 18 oktober kl. 18:30
Nissanscenen, Stadsbiblioteket i Halmstad
Utställningen We are all astronauts on a spaceship called Earth.
Vernissage kl 12-16. Konstnärssamtal med mig kl 12:15.
Halmstads Konsthall >>
Stadsbiblioteket, Axel Olsons gata 1.
Utställning på Bror Hjorts hus i Uppsala 14 juni - 27 augusti 2023.
Utställningen Nu eller alltid gör nedslag i Gittans långa och stora konstnärskap med fokus på de senaste fem åren. Som utställningstiteln anger kunde den lika gärna omfamnat ett större tidsspann.
Läs mer och se en video från vernissagen där Gittan berättar om sitt konstnärskap >> Bror Hjorts Hus
Werkhalle Wiesenburg, Berlin
30 juni - 30 juli
Utställningen Färgforskare–Farbforscher
Det finns så mycket bra måleri i Sverige, och mycket av det är helt okänt i Tyskland. För att ändra på det visar 26 svenska konstnärer sina verk i sommar i en unik grupputställning.
Kuraterad av Thomas Henriksson.
www.werkhallewiesenburg.berlin >>
Boksläpp: Panik i brevlådan, seriekorrespondens mellan Kristina Abelli Elander och Gittan Jönsson, Kaunitz-Olsson förlag.
Detta sker under Seriefestivalen 12-14 maj 2023 på Kulturhuset, Stockholm
Boken kan ni köpa på förlaget Kaunitz-Olsson
och på bl.a. Akademibokhandeln i Stockholm, Lund, Uppsala och Göteborg.
Ur Liv Strömquists förord:
Detta album av konstnärerna och serietecknarna Gittan Jönsson och Kristina Abelli Elander gjordes under tiden som pandemin pågick, när vi fortfarande inte visste någonting: hur det skulle gå, vad som skulle hända imorgon, om vi alla skulle dö, om ekonomin skulle kollapsa, om vi någonsin mer skulle kunna gå på en konsert. Som Gittan skriver i sitt första brev till Kristina: »Tiden har stannat. Allt är inställt. Ensamhet. Ett krig pågår. Hur länge?«
Utställningen We are all astronauts on a spaceship called Earth.
konstmuseet.eskilstuna.se
På utställningen visades måleri från 1984 till 2022, teckning, porslin, installation, textil, musik, dokumentärfilm och en del av seriekorresponensen ”Panik i Brevlådan” av Kristina Abelli Elander och Gittan Jönsson, som kommer ut som bok under 2023.
Konstnärsnämndens Bildkonstnärsfond har tilldelat mig 2021 års Stora stipendium!
Stipendiet tilldelas en aktiv konstnär som med en mycket hög konstnärlig kvalitet har stor betydelse för nya generationer av konstnärer.
Bildkonstnärsfondens motivering lyder:
”Gittan Jönsson tilldelas Stora Stipendiet 2021 för sin betydande roll för den feministiska konsten och sina mångbottnade och ofta finurliga tolkningar av samhällets maktstrukturer utifrån ett djupt politiskt och humanistiskt engagemang.
Utan en tanke att slå sig till ro delar hon numera sin konstnärliga tillvaro mellan Berlin och Skåne, och utmanar ständigt och obändigt sociala roller och föreställningar om genus.
Gittan Jönsson är en bildkonstkonstnär som fritt rör sig mellan genrer och som också gör film och har spelat i band. Med rötter i 70-talets kvinnorörelse är hon en viktig ledstjärna för generationer av efterföljande.”
Foto: Stephen Gill
Läs mer om stipendiet på Konstnärsnämnden >>
Zolart och jag har tillverkat dammsugerskor i porslin sen 2007 i verkstaden i Sandåkra.
Stort tack till Zenitha och Len Göthe för gott samarbete.
Foto: Len Göthe, Jöns Jönsson och Gittan Jönsson
Musik: Chopin Nocturne op 27 nr 2
Tillägnan – Måleri, teckning, porslin.
Utställning på Galerie Leger.
9/10 - 3/11
Vernissagedagen kl 13-16.
Stora Nygatan 53, Malmö.
Öppet: vardagar 10 - 17, lördagar 12 - 16.
www.galerie-leger.se >>
En extra glad nyhet är att Moderna Muséet har förvärvat målningen Drontheimer strasse 36a !
Bilden föreställer min ateljé i Berlin. Jag sitter i stolen och skissar. På väggen syns några av målningarna jag arbetade med just då. Också just denna målning. Genom det stora fönstret kommer ett fint ljus. På himlen syns ofta flygplanen som ska landa på Tegel (nu nerlagt).
Ystads Allehanda rapporterade den 22 juli om årets utdelning av Christinapriset som som ska gå till en kvinna som stärkt och lyft kultur och företagande i sydöstra Skåne.
Gittan Jönsson kom till Christinehof slott i tron att hon skulle hålla föredrag om en konstnärskarriär som sträcker sig över sex decennier. Hennes förvåning gick inte att ta miste på när det uppdagades att hon är 2021 års mottagare av Christinapriset.
Essays by Thomas Millroth, editor Ellerströms/Tragus 2021.
The book follows Swedish artist´s books back to 1947. It goes without saying that our Danish neighbors are often included. National boundaries are in fact of no interest, there are other connecting roots to follow. When talking about Swedes in Berlin, Thomas Millroth goes back to the lively opposition art in former East Germany.
He invites the reader to an open scene of an art that most often goes under the radar.
Artists' books from a Swedish point of view offers rich exquisite details of unseen books by great artists, some of them well known but quite a few are unsung heroes.
Kitchen Mix (2002)
Utdrag 5:57 min
Gittan Jönsson, CD-cover and CD: Kitchen mix 2002.
Öppet under bibliotekets ordinarie öppettider (se hemsidan för aktuell info).
Pga pandemin så är det inget vernissage, tyvärr.
Läs hela texten om utställningen på
Konsthallens hemsida >>
För många som var barn på 1950-talet var Elsa Beskows Tomtebobarnen vanligt förekommande godnattlitteratur; familjen som trygghet i evig tid. Men livet blir inte alltid som man tänkt sig.
Jönsson vill förstå och skapa förståelse:
”Jag tänker ofta på att familjedrömmen inte bara finns här hos oss. Flyktingar, alla människor har samma drömmar om trygghet och gemenskap.”
Dessa drömmar blir än mer tydliga för konstnären sedda ur den isolering som råder till följd av covid-19:
”Jag försöker formulera i bilder hur livet förändras. Det handlar om mig själv och min egen värld. Men det är erfarenheter som jag har gemensamt med många.”
Under tiden 19 - 27/9 pågår en Öppen ateljé-runda på Österlen, Septemberutställningen. 4 gallerier ställer ut 10 konstnärer var. Utställningarna går att besöka i ateljéerna.
Öppettider 12 - 17.
Jag deltar på Galleri Rikstolvan i Järrestad.
Min ateljé ligger även den i Järrestad i gamla skolan strax intill, på Näckebovägen 3. Denna målning heter Bryt upp, bryt upp! och gjordes strax innan min flytt till Berlin. Där jobbar och lever jag sen dess ungefär halva tiden.
Denna och andra målningar, litografier och figuriner går att se på galleriet och i ateljén.
PS. Var god respektera Coronarekommendationer. Inga besök för förkylda. Begränsat antal besökare i lokalen.
Välkomna !
Den här målningen, Självporträtt med knytblus från 2018, visas på Dunkers kulturhus i Helsingborg 3/9 -25/10. Utställningen heter Personligt och äger rum på bottenplanet av huset.
Välkomna!
Målningen Sånger om kvinnor, 2020, akryl på duk, 163 x 123 cm, av Gittan Jönsson utgår ifrån ett LP-omslag hon gjorde till skivan Sånger om kvinnor, utgiven på MNW 1971.
Den gravida kvinnan som står på huvudet är från LP-omslaget. Sångerna på skivan var sprungna ur 60- 0ch 70-talets kvinnorörelse, Grupp 8 och feministiska teaterpjäser. I målningen finns några av favoritmotiven i hennes konst, som Frida Kahlo, Wilma Rudolph, Patty Smith, Dammsugerskan, Diskkasterskan, Guerilla Girl och så Greta Tunberg i centrum.
Verket kommer att hänga på Thages Bygg AB, i Kristianstad.
Gittan Jönsson får Sydsvenskans kulturpris av Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal. Bild: Ingemar D Kristiansen
Gittan Jönsson tilldelas Sydsvenskans kulturpris 2019!
Juryns motivering lyder:
Bryt upp, bryt upp! I Gittan Jönssons konstnärskap gryr den nya dagen. Hennes armé av rebelliska kvinnor räds inte att krossa disk eller att ge sig i kast med världens orättvisor. Med humor och musikalitet visar hon att jämställdhet kräver mer än slagord – dammsugerskan är aldrig sysslolös.
Som feministisk pionjär har hon röjt upp en stig i en manlig konstvärld. Hon rör sig stilsäkert mellan såväl konstformer som landskap och i hennes konstrum minglar heliga Birgitta med Nefertiti och Madonna. Hon arbetar för livet.
Därför får Gittan Jönsson Sydsvenskans kulturpris.
Läs en längre intervju med Gittan av Sydsvenskans Carolina Söderholm. Publicerad 24 nov 2019.
Länk till Sydsvenskan (öppen länk)
eller läs som Acrobat PDF.
Laurie Anderson - Gittan Jönsson - Tova Mozard
Vernissage 29 juni kl 13.00 - 17.00.
Rikstolvan 34, Järrestad
rikstolvan.se >>
Facebook-evenemang >>
På Rikstolvans galleri i Järrestad.
Parallella linjer-ett kvinnohistoriskt dokument, dokumentärfilm 2018 av Gittan Jönsson.
Efter bion samtal med Gudrun Schyman om 70-talets kvinnorörelse.
Entré 100 kr.
Bataljer och Sorgesång
Vernissage lördag 13 april kl 13–16.
Stora Nygatan 53, Malmö
Tel 040-727 30
www.galerie-leger.se >>
Parallella linjer - ett kvinnohistoriskt dokument
En film av Gittan Jönsson
Stockholmspremiär!
Bio Rio, Stockholm, lördag 9 mars kl 19.
Eftersnack med Suzanne Osten om konst och feminism.
Musik: Elise Steinholz Einarsdotter, piano
Manus och regi: Gittan Jönsson
Foto: Anna Intemann
Klippning: Elena Weihe
Medverkande konstnärer
Berlin: Mathilde ter Hejne, Antje Majewskij, Ulrika Segerberg.
Stockholm: Lotta Hagerman, Barbro Hedström, Kristina Abelli Elander.
Filmens längd: 1 timme
Välkomna!
Arrangör: Stockholms Kvinnohistoriska / Filmcentrum
Gittan Jönsson har tilldelats 2018 års stipendium ur Ester Almqvists minnesfond.
Gittan Jönsson är månadens konstnär på KKV Grafik Malmös sajt. Hon visar 5 grafiska blad på www.kkvgrafikmalmo.se >>
Utställning i Konsthallen på Kulturens hus i Luleå.
1 september
- 17 oktober
Vernissage lördag 1 september kl 12:00.
Läs mer, öppettider, adress: Kulturens Hus >>
Galleri Syster i Luleå visar filmen Parallella linjer - ett kvinnohistoriskt dokument samtidigt med utställningen på Kulturens hus.
Konstföreningen Aura i Lund firar 90-årsjubileum.
Samlingsutställning pågår t.o.m. söndag 2 september.
Onsdag-söndag kl 13-17
Krognoshuset >>
Utställning på Galleri Moment, Ängelholm, 9 juni - 28 juli. Konst och dokumentärfilm.
Vernissage lördag 9 juni kl 11.00.
Öppet:
Tis – fre kl 12-17
Lör kl 10-14
Galleri Moment ligger i Stadsbibliotekt, vid Stortorget i Ängelholm.
Filmen Parallella linjer - ett kvinnohistoriskt dokument visades på Ystads konstmuseum 3 mars - 22 april.
Separatutställning Ögon Blick I Sänder
Öppet: mån - fre k. 10-19. Lör kl 10-14.
Nässjö konsthall >>
Igår – idag
Utställningen kretsar kring Gittans brors olycka 1980. De flesta bilderna är ur boken ”Efter fallet - en berättelse om att inte ge upp”. I Gittans nya målningar avspeglar sig denna händelse i minnets perspektiv.
Öppet: fre kl 15-18, lör och sön kl 13-17
Vernissage lördag 1 april kl 13-17
Kopparmöllegatan 14C (Kopparmölletorget), Helsingborg
helsingborgskonstforening.se >>
Recension Helsingborgs Dagblad:
Hos Gittan Jönsson är det alltid städdag >>
Trekking in Time.
Internationell grupputställning med Marina Abramovic/Ulay, Kerstin Ergenzinger, Hamish Fulton, Gittan Jönsson, Christina Kubisch, Juha Pekka Matias Laakkonen, Richard Long, Tisha Mukarji, Hrafnkell Sigurðsson och Fredrik Strid.
Läs mer: Ystads Konstmuseum >>
I detta Nu.
Södra vägen 2, Göteborg.
Läs mer: Göteborgs Konstförening >>
Filmen kommer att visas på utställningen i Marabouparkens konsthall som Work in progress. Den håller på att klippas och kommer att vara klar under 2016.
regi Gittan Jönsson
kamera Anna Intemann
klippning Elena Weihe
med stöd av Bildkonstnärsnämnden och Marabouparken
Välkommen till Gittan Jönssons utställning Parallella linjer. Den är den första större retrospektiva presentationen av Gittan Jönssons konstnärskap och bjuder på måleri, teckning, porslin, ljudverk och film och spänner över fem decennier.
Pressröster:
Dagens Nyheter. Konstutställning: Gittan Jönssons verk på Marabouparkens konsthall. Gittan Jönsson ställer ut verk från sin fyra decennier långa karriär på konsthallen Marabouparken. DN:s Jessica Kempe dras in i en urstark visuell tidsvirvel.
Sveriges Radio. Naila Saleem i P1 Kultur intervjuar Gittan Jönsson.